»Els angiomes neixen, creixen, envelleixen i desapareixen per si sols» Entrevista a la Dra. Baselga

Un angioma és un conjunt de vasos capil·lars que creixen i proliferen de forma anormal i que es poden detectar visualment ja que formen taques vermelles amb relleu o sense relleu sobre la pell. »Els més freqüents són els angiomes infantils, que es detecten al néixer en forma de petita taca, creixen durant les primeres setmanes de vida i desapareixen pràcticament del tot amb els anys », afirma la Dra. Baselga.

Quin és el grau d’incidència dels angiomes infantils? Com els podem detectar?

Els angiomes infantils són molt freqüents: afecten entre el 8% i 10% dels nens. Són gairebé quatre cops més freqüents en nenes, especialment si són prematures o tenen un baix pes al néixer. Els angiomes es detecten visualment i generalment no fa falta cap prova diagnòstica.Són perillosos per la salut del nadó?
Els angiomes en sí no són perillosos per la salut del nen. La seva perillositat depèn de on estiguin localitzats i de la seva mida. Els angiomes que estan al voltant del ull poden dificultar la visió; els angiomes en els llavis o la boca poden dificultar la succió; els angiomes en el canal auditiu poden dificultar la audició, i els angiomes interns a la laringe poden dificultar la respiració. En general però el principal problema és la desfiguració ja que molts apareixen a la cara i al marxar deixen petites senyals com pell sobrant, pell més flonja i prima o bé un petit node.

Quin tipus d’angiomes podem trobar?

Hi ha dos grans tipus de angiomes: els angiomes infantils, que són el mes freqüentes; i els angiomes congènits, que són molt rars. Els angiomes infantils són els que tothom coneix com angiomes, i que també se?ls ha donat noms molts diversos com ?maduixes?. Són els que al néixer nomes hi ha una petita taca i en les primeres setmanes creixen per acabar involucionant amb els anys. Segons el seu aspecte poden ser vermells i bastant plans; vermells i amb volum o ser de color pell i voluminosos. El angiomes congènits ja estan presents i plenament desenvolupats en el moment del néixer i hi ha dos varietats: els primers desapareixen ràpidament i els segons queden sempre més o menys igual.

Quines són les principals causes de la seva aparició?

Encara no es coneix ben bé quina és la causa dels angiomes. Hi ha diverses teories. La hipòtesi més vigent és que són un mecanisme de defensa davant de la hipòxia o falta d’oxigen del nadó. És per aquesta raó que tampoc es poden prevenir.

S’han de tractar des del punt de vista mèdic?

Aproximadament un 10-15% dels angiomes necessitaran tractament, bé sigui perquè interfereixen amb alguna funció important com ara la vista o perquè són angiomes molt grans i en llocs molt visibles.

Quin tractament requereixen?

Fins fa cinc anys el angiomes els tractaven amb dosis altíssimes de corticoides orals amb els problemes que això comporta i amb resultats no massa bons. Ara disposem d’un nou tractament, el propranolol, un fàrmac molt més eficaç que aconsegueix la total desaparició o curació del angioma en el 60% del casos i una milloria en més del 90% en només sis mesos de tractament. El propranolol ha suposat una vertadera revolució en el tractament dels angiomes de la infància. En cas de necessitar tractament, quan abans s?iniciï, millor. Per aquest motiu es millor valorar-los per l?especialista quan abans millor.

Quina és la diferencia entre angioma i hemangioma?

Angioma i hemangioma són el mateix. Un hemangioma es una terminologia més anglosaxona i angioma més castellana però utilitzem ambdós termes.

I un angioma pla què és?

El que fins ara s?ha dit angioma pla no és un vertader angioma perquè no creix ni desapareix sinó que es tracta de una taca vermella que ja està present el néixer i que es manté més o menys igual tota la vida. Són las taques en vi de Porto i que en terminologia mèdica ara denominem malformacions capil·lars.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *